Hvad er kognition?

Kognition er den måde vi oplever verden på, og hvordan vi forstår verden. Det er vores mentale funktioner som opmærksomhed, koncentration, hukommelse, overblik og indlæringsevne. Hvis man får kognitive vanskeligheder bliver man ramt på en eller flere af disse funktioner, og fungerer ikke som man gjorde tidligere.

Kognitive vanskeligheder er usynlige for omverdenen – men det kan skabe mentalt kaos og mismod i mennesket med de kognitive vanskeligheder. Hvad er det, der sker, og hvorfor kan jeg ikke det samme som tidligere?

45%-65% af MS patienter har eller får kognitive vanskeligheder.

Hvad oplever man typisk som MS patient?

Mennesker med kognitive vanskeligheder som følge af MS vil kunne opleve at

  • hukommelsen svigter – ord, information og sammenhænge kan ikke lige findes frem, når man har brug for dem
  • koncentrationen forsvinder – f.eks kan man måske ikke længere følge med i samtalen, man mister tråden eller man er nødt til at begynde på den samme opgave mange gange.
  • overblikket mistes – det kan f.eks være svært at tilberede en middagsret, man har lavet mange gange før. Det kan være svært at strukturere en rækkefølge i en opgave.
  • det er svært at lære nyt
  • man bliver nemt overstimuleret – f.eks af sociale sammenhænge og nye steder.

Hvad kan hjælpe dig, når du har kognitive vanskeligheder?

Generelt skal du prøve at hjælpe din hjerne så meget så muligt. Hjernen skal have de pauser, den har brug for, og dagligdags opgaver skal struktureres, så de ikke koster ekstra mental energi. Generelt anbefales:

  • Struktur og rutiner – brug kalenderen til at notere, hvornår du gør alle de ’kedelige’ ting, så du ikke skal bruge energi på at huske på det. Brug kalenderen og reminder funktioner i mobiltelefonen eller din favorit hjælpeapp så meget som muligt.
  • Læg pauser og evt hvile ind i løbet af dagen – og læg dem gerne i kalenderen eller i appen.
  • Få tilstrækkelig og god søvn.
  • Hold dig i gang fysisk og mentalt.
  • Vær tålmodig med dig selv og det du kan.

Al info taget fra RIMS rapporten.1

Reference: 1. RIMS 2013, Rehabilitation in Multiple Sclerosis

 

Merck støtter Scleroseforeningen til at udvikle en app der kan hjælpe dig, der har kognitive udfordringer.

Hvis du har lyst til at følge med i udviklingen af denne app, så følg vores Facebook side, hvor vi løbende poster opdateringer om dette og andre projekter.

Sådan henter du app’en

På din telefon åbner du siden www.msbrainfit.me via en browser, og henter efterfølgende siden ned på telefonens skærm. Dette kan du gøre ved at gå i browser menu og trykke på ”Føj til startsskærm”. Nu kan du logge ind i app’en ved brug af dit medlemsnummer og login til Scleroseforeningen. Du kan hente en vejledning til at installere MS BrainFit her (link til pdf)”