MS og børn

MS og børn

Med MS er der naturligt mange spørgsmål, der melder sig i forhold til børn og ikke mindst graviditet. Det er de spørgsmål, vi forsøger at besvare nedenfor. Overvejer du at blive gravid, bør du altid tale med din sclerose-læge, inden du beslutter dig. For et MS sygdomsforløb er meget individuelt, og der kan derfor være forskel på, hvad lægen vil råde den enkelte kvinde til og hvordan der skal behandles før, under og efter graviditeten.

Hvordan forklarer jeg mine børn, hvad MS er?
Alle børn og familier er forskellige, så der findes ikke nogen færdig opskrift på, hvordan man skal tale med sine børn om sclerose. Derudover er sclerose en meget uforudsigelig sygdom, hvilket ikke gør det nemmere at vide, hvad du skal fortælle til dit barn. Noget af det vigtigste er dog, at du ikke gør sygdommen til et tabu, som kan skabe usikkerhed hos dit barn.

Start med at fortælle lidt ad gangen. Børn kan meget ofte heller ikke overskue at få alt at vide om sygdommen på én gang. Vær gerne så konkret som mulig og fortæl barnet, hvilken indflydelse sygdommen har på jeres dagligdag.

 Kan jeg lave det samme som før med mine børn?
Det er meget individuelt, hvordan sclerose opleves. Flere oplever, at de bliver hurtigere træt, men det er ikke sikkert, at du oplever det på samme måde. Prøv dig frem og find ud af, hvad der virker for dig i forhold til at lave ting sammen med dine børn. Og mange gange har det jo stor værdi bare at være sammen.

Påvirker min sygdom min evne til at få børn?
Kvinder med MS har ikke sværere ved at få børn end andre kvinder. Du har heller ikke som MS-patient større risiko end andre for at abortere.

Får mit barn også MS?
MS smitter ikke, og du kan derfor heller ikke under graviditeten smitte dit foster gennem moderkagen. Du kan heller ikke overføre MS til dit nyfødte barn ved at amme det.

Kvinder med MS har alligevel lidt større risiko end andre kvinder for at få et barn, som senere i livet også udvikler MS. Mere præcist har raske kvinder 0,2% risiko for at få et barn, der senere rammes af MS, hvor kvinder med MS har en risiko på 2%. På det grundlag fraråder man i dag ikke kvinder med MS at lade være med at få børn.

Har jeg overhovedet kræfter til et barn?
At få et barn er en stor glæde. Men det er for de fleste også en udfordring – særligt i den første tid efter fødslen. Der er mange nye gøremål, som får de fleste opleves fysisk udmattende, og som kvinde med MS vil du formentlig opleve den udmattelse mere udtalt, end raske kvinder gør.

Kan jeg føde normalt?
Du kan som kvinde med MS føde ligesom raske kvinder – det vil sige enten på naturlig måde eller ved kejsersnit. Der kan dog være nogle forhold omkring din sygdom, som betyder, at du og din læge vurderer, at et planlagt kejsersnit er den bedste løsning. Både rygmarvsbedøvelse og narkose er sikkert for dig, hvis dit barn skal fødes ved kejsersnit.

Kan jeg fortsætte min behandling under graviditeten?
Kvinder med MS har forskellig sygdomsaktivitet, og derfor skal du altid tale med din sclerose-læge, inden du beslutter dig for at blive gravid. Generelt anbefaler man gravide kvinder at minimere alle former for medicinindtag – særligt i de første tre måneder af graviditeten, hvor de vitale organer i fosteret dannes og udvikles.

 Påvirker min graviditet og fødsel min sygdom?
Nyere undersøgelser viser, at de fleste kvinder vil opleve færre attakker under graviditeten, hvilket man mener skyldes den ændrede hormonbalance i kroppen. Til gengæld er der en tendens til, at kvinden får flere attakker efter fødslen. På den måde kan man sige, at det samlede antal af attakker under et graviditetsforløb er det samme, som hvis man ikke havde gennemgået en graviditet – de er bare fordelt lidt anderledes.